Witbuikegel, samen of alleen?

Egels zijn solitaire dieren, wat betekend dat ze alleen (zonder partner of soortgenoten) door het leven gaan. In het wild komt de witbuikegel alleen samen om te paren, om vervolgens ieder hun eigen weg te vervolgen.

Van onze eigen natuur uit vinden we het vaak zielig als een dier alleen zit, maar zeker in het geval van de Afrikaanse witbuikegel is het belangrijk om naar de natuur van het dier te kijken. En dat is in dit geval een huisvesting helemaal voor zichzelf! Met een eigen looprad, voer- en drinkbak, een eigen slaapzakje en eigen speeltjes.

Witbuikegels samen

Maak je toch de overweging om egels samen te huisvesten? Dan zijn de volgende punten belangrijk om te weten: Twee mannetje samen leidt vaak tot flinke vechtpartijen. De beste kans van slagen voor egels die samen zitten is om dochter vanuit het nest bij moeder te laten blijven. Mijn ervaring leert echter dat ze dit de eerste periode fijn kunnen vinden, maar dat ze na verloop van tijd elkaars aanwezigheid tolereren in plaats van er blij mee zijn. In het begin slapen ze vaak samen en zie je ze samen eten, maar dit neemt steeds meer af tot ze ieder altijd heel bewust hun eigen plek opzoeken.. dit is voor mij het moment om ze definitief apart te zetten. Echter dit kan heel erg verschillen per egel en karakter. Conclusie, je doet een egel er niet direct een plezier mee om samen te leven met een andere egel, omdat dit niet in de natuur van een witbuikegel zit.

Bovendien dient het verblijf 2x zo groot te zijn, met ieder hun eigen voer- en drinkbak, loopwiel, slaapzak, speelgoed etc.

Risico’s witbuikegels samen houden

Egels die vechten kunnen elkaar flink verminken. Voorbeeld hiervan is tante Sidonia; bij de fokker waar ze vandaan komt zijn haar oortjes verminkt door andere egels waar ze mee samen zat. Een klein voorbeeld van wat de gevolgen kunnen zijn, want (gelukkig) valt het bij tante Sidonia nog alles mee!

Tante Sidonia rond 300X300

Dit betekend natuurlijk niet dat het onmogelijk is, er zijn genoeg verhalen en situaties bekend waarin het wél goed gaat. Zo heb ik nu moeder en dochter samen zitten die nog steeds blij zijn met elkaars gezelschap. Het is geheel persoons… onee… egel-afhankelijk. Mijn advies: Heb je je hart verloren aan de Afrikaanse witbuikegel en wil je er meer dan één? Kies dan voor twee afzonderlijke verblijven. Dit kan natuurlijk ook  gerealiseerd worden in één meubel! Denk eens aan een dierenflat. Waarom een risico nemen als het niet nodig is?