Verwarming

Aangezien een witbuikegel bij een temperatuur onder de 20 graden doorgaans in winterslaap zakt, en hiervan in shock raakt met de dood als gevolg, mag het blijf van een Afrikaanse witbuikegel nooit kouder zijn dan 21 graden. Om dit te kunnen regelen dient er altijd een verwarming met thermostaat aanwezig te zijn. Ook als het verblijf altijd in de woonkamer staat waar de kachel nooit lager staat dan 21 graden. In geval van nood is het altijd goed om een ‘eigen’ verwarming te hebben bij het verblijf van je egel. Te warm is overigens ook niet goed. Jouw witbuikegel kan dan in een zogenaamde ‘zomerslaap’ vallen omdat een te warme temperatuur ook teveel energie kost van een egel in het wild. Net zo gevaarlijk als een winterslaap want het lichaam wordt in dezelfde ‘modus’ gezet als van een winterslaap.

Zelf heb ik de verblijven altijd tussen de 23-24 graden verwarmd. Waar je verder op moet letten is om temperatuursverschillen in het verblijf zelf te beperken. Sommige egels zijn gevoelig voor temperatuurswisselingen en kunnen door een groot verschil in temperatuur ook van slag raken en neigen naar winterslaap. Een extra verwarmd plekje lijkt een fijne slaapplek voor jouw witbuikegel, maar kan dus best gevaarlijk zijn! Wil je toch voor een lekker warm nestje zorgen? Dan zijn fleece slaapzakjes, piramides of grotjes een goed alternatief. Bovendien ligt dit heerlijk zacht, ultiem comfort voor jouw egeltje!

Verwarming witbuikegels

Omdat witbuikegels schemer-/nachtdieren zijn, kun je niet werken met een warmtelamp waar licht vanaf schijnt. Een keramische lamp is hiervoor een uitkomst! Deze geeft geen licht af, alleen warmte (wel goed op je eigen vingers letten!) Een keramische warmtelamp kan alleen gebruikt worden in een keramische fitting. Een ander soort fitting zal smelten.

Er zijn ook wel warmtematten op de markt. Belangrijk hiervan te weten is dat deze gebruikt moeten worden onder het verblijf, nooit erin! Je witbuikegel kan ernstige brandwonden oplopen van zo’n warmtemat.

De ideale oplossing voor verwarming onderweg is het gebruik van een zogenaamde snuggle safe. Dit product is eigenlijk ontwikkeld voor konijnen maar is ook zeker goed te gebruiken voor egels. Door de snuggle safe op te warmen in de magnetron blijft deze tot wel 8 uur lang warm. Erg fijn tijdens het vervoeren van je egel in zijn vervoersmandje en/of te gebruiken tijdens shock of ziekte.

Verwarming benodigdheden voor het houden van een egel op een rijtje:

  • Keramische warmtelamp
  • Vaste keramische fitting
  • Klemlamp (met keramische fitting)
  • Snuggle safe

Thermostaat

Ten slotte het onmisbare accessoire als het aankomt op het regelen van verwarming: een thermostaat.
Hiermee zorg je er niet alleen voor dat het nooit te koud of te heet is in het verblijf van je egeltje, maar je bespaard er ook nog eens een hoop energiekosten mee omdat de thermostaat de warmtelamp zo nodig aan en uit schakelt.