Loopwielen

Een witbuikegel legt in het wild kilometers af met het zoeken naar voedsel. Jouw witbuikegel moet zijn energie kwijt kunnen en aan zijn dagelijkse beweging komen door middel van een loopwiel.

Om lekker te kunnen rennen is het belangrijk dat het loopwiel groot genoeg is, een doorsnede van 30 cm is gebruikelijk. Waar je verder op letten moet is dat er geen kiertjes/gaatjes/spleten in het loopwiel zitten waar de nageltjes/pootjes in kunnen blijven steken om gebroken pootjes en uitgerukte nageltjes te voorkomen.

Soorten loopwielen voor witbuikegels

Hier een aantal loopwielen op een rijtje:

  • Flying Saucer
  • Silent Spinner
  • Carolina Storm bucket Wheel

Houd voornamelijk rekening met het formaat van je egel voor de aanschaf van een loopwiel. De kleinere egeltjes kunnen prima overweg met een flying saucer, maar voor de flinkere egels zijn deze loop’wielen’ toch echt te klein. Twijfel je of een van de loopwielen geschikt is voor jouw (toekomstige) egel? Kijk goed naar de bouw van de ouders van jouw kleine egeltje en vraag hulp aan de fokker!

Flycing saucer Deze loopschijf is ideaal voor de kleinere – normale witbuikegels. De flycing saucer is makkelijk schoon te maken en is een redelijk stil product. Wel zo fijn aangezien jouw witbuikegeltje voornamelijk ’s avonds en ’s nachts actief zal zijn!

Silent Spinner Heel belangrijk bij de silent spinner is het dicht kitten van de kiertjes die erin zitten. Dit is, zoals eerder te lezen, van belang om te voorkomen dat de nageltjes/pootjes van je egel kunnen blijven steken in het loopwiel. Verder een goed loopwiel voor witbuikegels van normale grootte.

Carolina Storm bucket Wheel (of een namaak hiervan).

Heb je twee rechterhanden? Dan kun je natuurlijk ook je eigen loopwiel maken! Er zijn op youtube voldoende DIY filmpjes te vinden met instructies om je eigen loopwiel te maken. Hartstikke leuk!