Huisvesting witbuikegel

Jouw Afrikaanse witbuikegel verdient natuurlijk een eigen plekje in huis, een verblijf wat hij zijn eigen huis mag noemen. Maar waarin verblijft een witbuikegel het liefst? En wat zijn de praktische voor-, en nadelen van de verschillende mogelijkheden? Oftewel, hoe kun je het beste jouw egel houden?

Huisvesting Afrikaanse witbuikegel

Er zijn een aantal onmisbare zaken als het aankomt op de huisvesting van een witbuikegel:

  1. Oppervlakte: minimaal 120x50x50. Hoe groter hoe beter!
  2. Temperatuur: minimaal 21 graden (ideaal: 23-24 graden).
  3. Loopwiel
  4. Eet-, en drinkbakjes*.
  5. Diverse schuil- en slaapmogelijkheden.


*Let op
: gebruik altijd een bakje waternooit een drinkflesje. Het lange tongetje van jouw witbuikegel kan klem komen te zitten tussen het kogeltje in het tuitje, met alle gevolgen van dien.

Verschillende verblijven

Terrarium – een terrarium heeft vele voordelen. Je kunt je egel goed bekijken omdat een terrarium geheel uit glas bestaat, het houd de geur goed binnen omdat het geheel is afgesloten (op goede ventilatie na uiteraard, heel belangrijk) en de warmte is uitstekend te regelen (dit is met name een groot pluspunt als het terrarium in een ruimte staat die doorgaans een stuk kouder is dan de temperatuur die een Afrikaanse witbuikegel wenst)

Omgebouwd meubel – dit is de perfecte manier om het verblijf een passend onderdeel van je interieur te laten worden! Je kunt het meubel helemaal aanpassen aan jouw wensen. Afhankelijk van het type meubel dat je wilt gebruiken is dit soms al met een paar kleine aanpassingen te realiseren. Let op ventilatie, warmtevoorziening en onderhoudsgemak bij het ontwerpen van je eigen unieke verblijf.

Not done:

Traliekooi – Je egeltje kan hier gemakkelijk in vast komen te zitten en/of zijn pootjes breken. Bovendien is een traliekooi ontzettend tochtgevoelig en is de warmte erg slecht te regelen, hier wordt jouw witbuikegel niet gelukkig van.