Bioactief inrichten

witbuikegel-bio-actief-vivarium-banner

De meest natuurgetrouwe manier van het houden van je witbuikegel is met een bioactief ingericht verblijf. Bioactief houd in dat het verblijf niet alleen natuurlijk is ingericht, maar dat er ook insecten in verblijven die dienen als de zogenaamde ‘Clean-Up Crew’ (afgekort met CUC). Zoals de naam al verklapt leveren de insecten een grote bijdrage aan het opruimen en schoon houden van het verblijf van je witbuikegel. Urine en ontlasting wordt voor het grootste deel afgebroken door de aanwezige CUC. Daarbij zijn dit voedseldieren voor jouw witbuikegel en doordat de insecten zich verstoppen in de natuurlijke omgeving, is jouw witbuikegeltje gedwongen om te gaan jagen en zo zijn natuurlijke gedrag te beoefenen. Dit zorgt tegelijkertijd voor uitdaging en spel voor je egel.

witbuikegel-bio-actief-vivarium-3witbuikegel-bio-actief-vivarium-2witbuikegel-bio-actief-vivarium-1

Benodigdheden:

 1. 25 kg speelzand
 2. Zak ecologische tuinaarde (ik heb aarde van het merk ‘moeder aarde’)
 3. 2x geperst blok cocovezel (verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Action)
 4. Planten: sanseveria’s (alle soorten), graslelie, air plants (tillandsia, deze kun je vastlijmen aan takken of aan het terrarium zelf, of hang een tak op met de plantjes eraan gelijmd. Ze mogen in ieder geval niet op/in de grond, dan rotten ze weg)
 5. Terra cotta potjes voor de planten
 6. Houten huisje of uitgehold stammetje, kurktunnel of stenen grotje met hooi of cottonbedding (slaapplaats voor de egel)
 7. Twee grote keien
 8. Mos

Stappenplan inrichten bio-actief terrarium:

 1. Verdeel ongeveer een derde van het zand op de bodem van het terrarium
 2. Mix de tuinaarde met de kokosvezel en een derde van het zand en gooi dit op de laag zand
 3. Zet potjes met planten in de aarde laag (ik zou kiezen voor terracotta potjes, deze hebben tenminste een beetje gewicht i.p.v. die standaard plastic potjes) zorg dat deze bijna op gelijke hoogte komen als de grondlaag
 4. Leg twee flinke keien in de grondlaag, deze mogen half ingegraven worden. De keien dienen als schuilplaats voor de insecten, die eronder kunnen kruipen zodat ze minder makkelijk opgegraven kunnen worden
 5. Als laatste laag gooi het overgebleven zand eroverheen (om de bloempotjes heen)
 6. Richt het verblijf verder in

witbuikegel-bio-actief-vivarium-bodem

Inrichting verblijf: loopschijf met mos erachter (dit is gemakkelijk vochtig te houden en biedt een schuilplaats voor de springstaartjes, en hier komt de egel niet zo snel bij), houten schuilhuisje of grotje met wat hooi erin als slaapplekje voor de egel, wat schors en takken o.i.d. voor de aankleding.

Dagelijkse verzorging:

Iedere dag even een paar keer water sprayen op het mos! Springstaartjes hebben een vochtige, warme omgeving nodig om te overleven.

Clean-up Crew

Insecten:

 1. Moriowormen
 2. Meelwormen
 3. Dubia’s (kakkerlakken)
 4. Springstaartjes
 5. Tropische pissebedden (deze zijn vaak alleen op aanvraag verkrijgbaar, maar hele goede opruimers)

Optie: Krekels, sprinkhanen, dola’s (deze verstoppen en verpoppen zich vaak vrij snel. Je moet een aantal weken/maanden geduld hebben maar dan heb je prachtige rozenkevers rondlopen in het verblijf)